Hälsosamt för den upptagne

Att äta hälsosamt innebär inte nödvändigtvis att du måste tillbringa all din tid i köket och den allmänt felaktiga uppfattningen om hälsosam mat är att det är jobbigt och tidskrävande. Men det är bra för kroppen att få i sig rätt näring för att fungera optimalt. Är du en upptagen person som sällan hinner handla, än mindre laga mat? Då kommer här sex tips på hur du ska göra för att äta bra och hälsosamt mat.

Dagens viktigaste mål

Det finns fördelar med frukost, men en del människor kan inte äta direkt på morgonen och det är helt okej det med. Deras prestationer försämras inte. Dock är det så att de flesta redan har hunnit komma till jobbet innan de är hungriga och på jobbet brukar det inte finnas skåp fyllda med mat att ta del av som hemma. Vet du med dig att du först äter frukost efter ett par timmar kan det vara smart att kanske ha en yoghurt och müsli på jobbet eller ha med sig någon frukt eller smörgås hemifrån. Smoothies är både nyttiga och lätta att göra.

Är mellanmål nyttigt?

Det är lätt hänt att det blir en del onyttigt småätande när hungern börjar komma och för att undvika detta kan du äta något litet tilltugg mellan de större målen. Det finns nyttiga bra mellanmål för de som är igång. Kvarg, kokt ägg, nötter, frukt och keso är exempel på bra och lätta mellanmål att ta med.

Tidsnöd = hemleverans mat

Att laga en måltid kräver tid och planering, som du kanske inte har, men det finns lösningar på det också och det är att köpa färdiglagad mat i affären. Har du svårt att hinna till affären eller inte har tid, kan du köpa mat online. Du kan beställa online färdiglagad mat till dörren, praktiskt och enkelt. Detta är supersmidigt och du slipper lyfta mer än två fingrar.

Ingen ursäkt längre

Att handla mat online eller beställa hem mat behöver inte bli ett onyttigt alternativ, utan det finns gott om hälsosam mat. Dessutom kan du till och med prenumerera på mat, som regelbundet levereras hem till dig. Det går inte att skylla på tidsbrist längre, för nu finns det lösningar.

Nyttig restaurangmat

Brukar ni luncha tillsammans på jobbet? Det är inga problem även om du vill äta nyttigare. Beställ en sallad, välj grillat istället för friterat, satsa på dagens soppa eller varför inte en läskande fruktsallad. Det finns idag mängder av alternativ så skippa inte att luncha med kollegor, det är föda för själen.

Vatten, vatten och åter vatten

Det har större vikt än vad många tror. Det inte bara dämpar hungern och minskar småätandet, det ger dig dessutom en hälsosam kropp. Har inte kontoret en vattenautomat kan du kanske skaffa ett litet kylskåp att ha nära din arbetsplats där du kan förvara vatten. Ljummet vatten är inte så lockande och det minskar ditt drickande.

02.05.2018 kl. 10:09

Topplista: 7 Karriärvägar För En Kock

Kockar besitter egenskaper som hantverksskicklighet och kreativitet. De är snabba, effektiva och stresståliga. De arbetar på udda arbetstider och i många fall brinner de passionerat för sitt yrke. Kockar är ofta rörliga på arbetsmarknaden och arbetar på olika arbetsplatser för att bredda sina erfarenheter.

Det finns en rad karriärvägar en kockutbildad person kan ta. En del har som högsta dröm att bli köksmästare och kanske lyckas få en eller flera stjärnor i Guide Michelin. Andra brinner för bakverk, vin eller längtar efter att ha ett mer övergripande chefsansvar och öppna eget.

Funderar du på att utbilda dig till kock, eller är du kanske redan kock och vill vidareutbilda dig? Innan du bestämmer dig för en av de kockutbildningar som finns kan det vara bra att känna till de olika karriärval en kock kan göra. Här nedan följer 7 möjliga karriärvägar som en kock kan tänkas ta.

Restaurangchef

Restaurangchefen leder det operativa arbetet i restaurangen. Restaurangchefen har genomgått en kockträning men är även duktig på logistiskt arbete. I sin chefsroll har restaurangchefen utöver teoretiska kunskaper om mat och dryck även ansvar för ekonomi och organisation.

Köksmästare

Köksmästaren är den kock som leder arbetet i restaurangköket. Denne har ett övergripande ansvar för arbetet i köket och för maten som serveras. Köksmästaren är ofta en riktig kreatör som kommit långt i sin karriär.

Souschef

En souschef har som arbetsuppgift att assistera köksmästaren. Souschefen fungerar som ersättare för köksmästaren när denne inte är på plats. En souschef kan avancera karriärmässigt och ändå behålla titeln souschef. På större restauranger brukar en souschef leda sin egen arbetsstation och har då ett personalansvar.

Sommelier

En sommelier ansvarar för dryckerna på en restaurang. Sommelieren är ansvarig för inköp av drycker och gör vinlistor. Det är sommeliern som hjälper gästerna att välja vin som passar just den mat de äter.

En sommelier kan också välja att göra karriär genom att skriva om viner, anordna provsmakningar, importera viner och anordna vinresor. Arbetet som sommelier kan innebära resor till vinmässor och vingårdar världen runt.

Konditor

En konditor tillverkar bakverk, desserter och konfektyr i ett bageri eller på en finare restaurang. Det är ett kreativt yrke som kräver hantverksskicklighet.

Catering

För den kock som vill vara sin egen kan det vara en god idé att starta en cateringfirma. En kock som arbetar för en cateringfirma lagar, komponerar och levererar mat till företag och privatpersoner till tillställningar som företagssammankomster, bröllop och andra festligheter.

Privat kock

Att arbeta som en privat kock för en enda arbetsgivare finns det kanske inte någon större arbetsmarknad för i Sverige. Däremot har det blivit allt vanligare att professionella kockar hyr ut sig själva för en kväll eller till ett event. För att laga mat inför ögonen på gästerna och kanske ge en matlagningskurs.

Det råder en akut brist på utbildade kockar. Det är ingen underdrift att säga att läget på arbetsmarknaden för kockar är fördelaktigt. Enligt experter och analytiker ser arbetsmarknaden även fortsatt god ut i framtiden, särskilt för dem med specialkompetens.

02.07.2015 kl. 15:13

Om mig

Senaste kommentarer