Topplista: 7 Karriärvägar För En Kock

02.07.2015 kl. 15:13

Kockar besitter egenskaper som hantverksskicklighet och kreativitet. De är snabba, effektiva och stresståliga. De arbetar på udda arbetstider och i många fall brinner de passionerat för sitt yrke. Kockar är ofta rörliga på arbetsmarknaden och arbetar på olika arbetsplatser för att bredda sina erfarenheter.

Det finns en rad karriärvägar en kockutbildad person kan ta. En del har som högsta dröm att bli köksmästare och kanske lyckas få en eller flera stjärnor i Guide Michelin. Andra brinner för bakverk, vin eller längtar efter att ha ett mer övergripande chefsansvar och öppna eget.

Funderar du på att utbilda dig till kock, eller är du kanske redan kock och vill vidareutbilda dig? Innan du bestämmer dig för en av de kockutbildningar som finns kan det vara bra att känna till de olika karriärval en kock kan göra. Här nedan följer 7 möjliga karriärvägar som en kock kan tänkas ta.

Restaurangchef

Restaurangchefen leder det operativa arbetet i restaurangen. Restaurangchefen har genomgått en kockträning men är även duktig på logistiskt arbete. I sin chefsroll har restaurangchefen utöver teoretiska kunskaper om mat och dryck även ansvar för ekonomi och organisation.

Köksmästare

Köksmästaren är den kock som leder arbetet i restaurangköket. Denne har ett övergripande ansvar för arbetet i köket och för maten som serveras. Köksmästaren är ofta en riktig kreatör som kommit långt i sin karriär.

Souschef

En souschef har som arbetsuppgift att assistera köksmästaren. Souschefen fungerar som ersättare för köksmästaren när denne inte är på plats. En souschef kan avancera karriärmässigt och ändå behålla titeln souschef. På större restauranger brukar en souschef leda sin egen arbetsstation och har då ett personalansvar.

Sommelier

En sommelier ansvarar för dryckerna på en restaurang. Sommelieren är ansvarig för inköp av drycker och gör vinlistor. Det är sommeliern som hjälper gästerna att välja vin som passar just den mat de äter.

En sommelier kan också välja att göra karriär genom att skriva om viner, anordna provsmakningar, importera viner och anordna vinresor. Arbetet som sommelier kan innebära resor till vinmässor och vingårdar världen runt.

Konditor

En konditor tillverkar bakverk, desserter och konfektyr i ett bageri eller på en finare restaurang. Det är ett kreativt yrke som kräver hantverksskicklighet.

Catering

För den kock som vill vara sin egen kan det vara en god idé att starta en cateringfirma. En kock som arbetar för en cateringfirma lagar, komponerar och levererar mat till företag och privatpersoner till tillställningar som företagssammankomster, bröllop och andra festligheter.

Privat kock

Att arbeta som en privat kock för en enda arbetsgivare finns det kanske inte någon större arbetsmarknad för i Sverige. Däremot har det blivit allt vanligare att professionella kockar hyr ut sig själva för en kväll eller till ett event. För att laga mat inför ögonen på gästerna och kanske ge en matlagningskurs.

Det råder en akut brist på utbildade kockar. Det är ingen underdrift att säga att läget på arbetsmarknaden för kockar är fördelaktigt. Enligt experter och analytiker ser arbetsmarknaden även fortsatt god ut i framtiden, särskilt för dem med specialkompetens.

Om mig

Senaste kommentarer